Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki B. Zs. I. r. és M. I. II. r. vádlottakat társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, R. K. L. III. r. vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétségében.

A bíróság az I. r. vádlottat 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra, a II. r. vádlottat 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a III. r. vádlottat 1 év - végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte.

A kiszabott szabadságvesztés büntetésből a vádlottak – a III. r. vádlott a büntetés végrehajtásának elrendelése esetén - legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatóak feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a III. r. vádlott pultosként dolgozott a vendéglőben, ahová 11 órakor tért be a sértett, mivel a vendéglő udvarán tűzifát kellett aprítania, illetőleg a mellékhelyiséget takarítania. A sértett a vendéglőben fröccsözött, óránként 2-3 dl bort ivott meg. Délután 4 óra körül ért a kocsmába a helybeli I. r. vádlott, aki szintén italozni kezdett. A III. r. vádlott szóvá tette, hogy a sértett nem vágta fel a tűzifát, nem takarított fel, a vendégek beszélgetésébe is beleszólt és felszólította őt, hogy menjen haza. Ezután a sértett az I. r. vádlottal kiment dohányozni a vendéglő elé, majd vissza akart menni a kocsmába, mire az I. r. vádlott felszólította, hogy induljon haza.

A sértett ennek ellenére visszament a kocsmába, ahol az I. r. vádlott őt pofon ütötte, fellökte, majd a földön fekvő sértettet több alkalommal, nagy erővel combon és csípőn rúgta. A bántalmazások következtében a sértett bal combcsontján darabos combnyaktörést, további töréseket, illetőleg combizomszakadást szenvedett el. A sérülések miatt mozgásképtelen állapotba került, csak a pult előtt feküdt hosszú ideig.

Ekkor érkezett a vendéglőbe a sértettet bántalmazó I. r. vádlott rokona - a II. r. vádlott - de sem ő, sem a III. r. vádlott nem hívott mentőt a sértettnek - aki ezt kérlelte - hanem a pultos felszólítására az I. és II. r. vádlottak kihúzták a sértettet a vendéglő udvarára. Ott leültették egy padra és visszamentek italozni. Mivel a sértettnek erős fájdalmai voltak és ülni sem tudott, lefeküdt a földre, ahol fagypont közeli volt a hőmérséklet. Közel egy óra múlva az I. és II. r. vádlottak észlelték ezt, megnézték a III. r. vádlottal, aki mondta, hogy vigyék ki a sértettet az udvaron kívüli részre, ne zavarja az udvaron levő mellékhelyiséget használó vendégeket.

Az I. és II. r. vádlott a kérésnek eleget téve kihúzta a sértettet a vendéglő zárt kerítésén túli nádas melletti füves területre, majd ott magára hagyták, visszamentek a vendéglőbe és néhány kör elfogyasztása után hazamentek. A vendéglő ezen kerítésen kívül lévő részét esetenként árurakodás céljára használják, teljesen elhagyatott, senki által nem látogatott terület.

A sértett teljesen mozgásképtelen volt, felülésre és kúszómozdulat megtételére sem volt képes. A sértett élete és testi épsége közvetlen veszélybe került, mivel megfosztva volt attól, hogy más személynek jelezze ottlétét, segítséget kérjen. A vékony ruházatot viselő sértett halála kihűlés miatt a vádlottaktól független, kívülálló okból maradt el, mivel mintegy két és fél óra múlva az egyik vendég – aki a III. r. vádlottól szerzett tudomást a sértett bántalmazásáról - a nádas melletti füves területre ment vizelni, ahol észlelte a sértettet. Ezt követően a sértettet a mentő sürgősségi műtét céljából Szegedre szállította. A sértett sérülései 8 napon túl, mintegy 8 hét alatt gyógyultak, maradandó fogyatékossággal.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész 3 munkanapot tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, míg az I. r. vádlott és védője, a II. r. vádlott és a III. r. vádlott védője fellebbezést jelentett be, a II. r. vádlott védője pedig szintén 3 munkanapot tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2020. évi október hó 28. napján