Tájékoztatás letartóztatásról - emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akik megalapozottan gyanúsíthatóak kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntettének és kitartottság bűntettének elkövetésével. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak letartóztatása 2020. augusztus hó 02. napjáig tart.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2017. évben előbb megtévesztéssel, majd kényszerítéssel vettek rá egy nőt arra, hogy prostitúciós tevékenységet végezzen a részükre.

A gyanú szerint a szegedi férfi házastársával a sértett prostitúcióra kényszerítése és kizsákmányolása céljából egy ismerősétől megvásárolta 2017. elején az eladóval Szegeden párkapcsolatban lévő fiatal nőt. A gyanúsított és a nőt áruba bocsátó férfi egy beszélgetés során tévedésbe ejtették a sértettet azzal a valótlan állítással, hogy tartozásuk van a rendőrség felé, amelyet, ha nem fizetnek be, börtönbe kell vonulni. Ezt hallva a sértett beleegyezett abba, hogy külföldön munkát végezzen, de akkor még nem tudta, hogy ez prostitúciós tevékenység lesz. Amikor a sértett számára világossá vált az adásvétel ténye, őt a gyanúsított és felesége személyi szabadságától megfosztotta, megverte, fenyegette, majd az állandó szidalmazások és erőszakos fellépések miatt megtört nőt arra kényszerítették, hogy előbb Szegeden, majd Németországban és Ausztriában prostitúciós tevékenységet végezzen részükre. Ezután is rendszeresen bántalmazták, szidalmazták azt az érzetet erősítve benne, hogy kiszolgáltatott helyzetéből nincs lehetősége kitörni. Amikor a sértett a prostitúciós tevékenység miatt megbetegedett, nem engedték őt orvosi ellátást igénybe venni. A sértett végül 2017. nyarán szabadult meg tőlük Bécsben, amikor a másik gyanúsított megértést és szerelmet színlelve közös jövővel hitegette, minek hatására a nő úgy gondolta, hogy bár továbbra is prostitúciós tevékenységet kell végeznie, de jobb lesz neki, mint előtte volt.

A 2017. nyarától őszéig tartó időszakban a sértettnek Ausztriában és Olaszországban kellett prostitúciós tevékenységet végeznie egy az utcán leállított zárt rakterű, ún. dobozos furgonban. Amikor a sértett teherbe esett, a férfi szerzett neki egy ismeretlen összetételű és hatású gyógyszert a vetélés érdekében, ami miatt a nő kórházba került. Az orvosi ellátást azonban nem vehette igénybe megfelelő ideig, a gyanúsított utasítására a prostitúciós tevékenység folytatása végett el kellett hagynia a kórházat és Bécsben az utcára mennie már a műtétet követő napon. A sértett a sérelmére elkövetett bűncselekmények hatására olyan pszichés állapotba került, hogy orvosi kezelésre szorult.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett – 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - bűncselekményeket látszanak megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének. Ezen túlmenően megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, továbbá előéletükre figyelemmel a gyanúsítottak esetében annak a veszélye is fennáll, hogy szabadlábon hagyásuk esetén hasonló jellegű szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követnének el, ezért letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a bíróság végzései nem váltak véglegessé.

Szeged, 2020. július 03. napján