Tájékoztatás letartóztatásról - emberölés bűntette

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a csongrádi férfinak a letartóztatását, aki megalapozottan gyanúsítható emberölés bűntettének elkövetésével. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2020. július hó 11. napjáig tart.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2009. nyarán – pontosabban nem meghatározható időpontban – Csongrádon a gyanúsított előzetes szóváltást követően találkozott a sértettel egy helybeli ház udvarán, ahol a sértettet a sérelmeiből fakadóan az ott talált eszközökkel bántalmazta. Mivel a sértett férfi a támadás következtében életét vesztette, a terhelt a holttestet egy barátja segítségével elrejtette.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett – 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. Emellett megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén veszélyeztetné a bizonyítási eljárás eredményes lefolytatását különösen a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyek jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével vagy elrejtésével.

Mindezekre figyelemmel a bíróság a letartóztatás céljait enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek, így a gyanúsított letartóztatását elrendelte.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2020. június 12. napján