Tájékoztatás letartóztatásról - közveszély okozása vétsége és más bűncselekmény

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki megalapozottan gyanúsítható közveszély okozása vétségének és garázdaság vétségének elkövetésével. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2020. június hó 20. napjáig tart.

A Szegedi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2020. május 17. napján egy magyarcsanádi házban tartózkodott családi találkozó végett, ahol szeszes italt fogyasztott, majd ittas állapotban az ingatlan előtt az utcán szóváltásba keveredett az élettársával. A vita miatt az ittas és felindult állapotban lévő gyanúsított egy téglával betörte az élettársa apja tulajdonát képező személygépkocsi bal hátsó üvegét, majd távozott a helyszínről. A gyanúsított kihívóan közösség ellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Ugyancsak 2020. május 17. napján, a kora délutáni órákban az ittas állapotban lévő gyanúsított az állandó tartózkodási helyén, egy magyarcsanádi ingatlanban rágyújtott egy cigarettára, majd amikor távozott a házból, a még égő cigarettát a szobában lévő kanapé felé dobta. Az égő cigarettától a bútor meggyulladt, majd a tűz az egész lakóházra kiterjedt. A helyszínre érkező tűzoltók a tüzet megfékezték, de addigra a gyanúsított által okozott tűz az összes bent levő ingóságot, nyílászárót, valamint a tetőszerkezet gerendáit is megégette. Figyelemmel arra, hogy a lakóház szomszédságában másik lakott ingatlan is található, a lángok átterjedhettek volna a szomszédos ingatlanra is. Az átterjedés lehetőségét a helyszíni oltást végző tűzoltó egységek előzték meg. A gyanúsított cselekményével megközelítőleg 3 millió kárt okozott az épületben.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított vonatkozásában megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén veszélyeztetné a bizonyítási eljárás eredményes lefolytatását különösen az ügyben még kihallgatandó személyek jogellenes befolyásolásával, illetve tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével.

A fentieken túl figyelemmel arra, hogy a többszörösen büntetett előéletű gyanúsított a terhére rótt bűncselekményeket vele szemben jogerősen kiszabott szabadságvesztések felfüggesztésének próbaideje alatt látszik elkövetni, megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság a letartóztatás céljait enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek, így a gyanúsított letartóztatását elrendelte.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében, így a bíróság végzése nem vált véglegessé.

Szeged, 2020. május 21. napján