Tájékoztatás letartóztatásról - halált okozó testi sértés bűntette

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak a román állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki megalapozottan gyanúsítható halált okozó testi sértés bűntettének elkövetésével. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2020. június hó 18. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2020. május 14. napján este 8 óra 30 perc körüli időben keveredett szóváltásba a sértettel Balástya külterületén, melynek során több alkalommal, közepes – nagy erővel ököllel arcon ütötte. A gyanúsított ezt követően a földön fekvő sértettet hátra hagyva a helyszínről eltávozott. A bántalmazás következtében a sértettnek agyi sérülései, többek között koponyaűri vérzése keletkezett. A súlyos, életveszélyes állapotban levő férfit másnap reggel találta meg egy helybeli lakos, aki az állapotát látva mentőt hívott. A kiérkező mentősök még egy órát át próbálták orvosi ellátásban részesíteni a férfit, aki ennek ellenére a helyszínen elhalálozott.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. Ezen túlmenően megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne.

A fentieken túl figyelemmel arra, hogy a gyanúsított az eljárás tárgyát képző bűncselekményt végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt látszik elkövetni, megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábra bocsátása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

Mindezekre figyelemmel a bíróság a letartóztatás céljait enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek, így a gyanúsított letartóztatását elrendelte.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a bíróság végzése nem vált véglegessé.

Szeged, 2020. május 18. napján