Tájékoztatás másodfokú végzésről - letartóztatás meghosszabbításának helybenhagyása

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta az elsőfokú bíróság emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben hozott azon végzését, melyben Sz. D. gyanúsított letartóztatását 2020. június 20. napjáig meghosszabbította.

A rendőrség nyomozást folytat emberölés bűntette miatt. A megalapozott gyanú szerint 2004. november 16. napján a délelőtti órákban a gyanúsított megölte makói ingatlanában az ott lakó időskorú sértettet, valamint az oda látogatóba érkező lányát.

Az elsőfokú bíróság végzésében a 2020. február 20. napjától letartóztatásban lévő gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb három hónappal, azaz 2020. június 20. napjáig meghosszabbította.

Az elsőfokú bíróság végzésével szemben a gyanúsított védője jelentett be fellebbezést a letartóztatás meghosszabbítása miatt, a gyanúsítottal szemben enyhébb kényszerintézkedésként előzetes kényszergyógykezelés elrendelése érdekében.

A másodfokú bíróság osztotta az elsőfokú bíróság azon megállapítását, hogy a gyanúsított esetében mind a szökés, elrejtőzés, mind pedig a bűnismétlés veszélye fennáll.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a bűnismétlés veszélye körében helytállóan fejtette ki az elsőfokú bíróság, hogy a gyanúsított terhére rótt cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett, emellett a gyanúsított büntetett előéletű, a terhére rótt cselekményt másik büntetőeljárás hatálya alatt látszik megvalósítani. Továbbá nem tévedett az elsőfokú bíróság akkor sem, amikor a gyanúsított kedvezőtlen személyi körülményeire figyelemmel – miszerint bejelentett munkahellyel, megélhetést biztosító rendszeres jövedelemmel, vagyonnal nem rendelkezik, emellett lényegében hajléktalan életmódot folytat - megállapíthatónak látta a szökés, elrejtőzés veszélyének fennálltát is.

A törvényszék szerint figyelemmel arra, hogy a gyanúsított esetében mind a szökés, elrejtőzés, mind pedig a bűnismétlés veszélye fokozott mértékű, nem tévedett és a törvény rendelkezéseinek megfelelően döntött az elsőfokú bíróság akkor, amikor a gyanúsított letartóztatását meghosszabbította.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az előzetes kényszergyógykezelés elrendelésének feltételei az eljárás jelen szakaszában nem állnak fenn, figyelemmel arra, hogy a gyanúsított kóros elmeállapotának megállapítására ezidáig szakértő által nem került sor.

A másodfokú bíróság minderre figyelemmel az elsőfokú bíróság végzését annak mindenben helyes indokai alapján helybenhagyta.

Szeged, 2020. április 22.