Letartóztatásban a heroincsempész

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a brit állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akit kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt kedden vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2020. február hó 24. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2020. január 21. napján 22 óra körüli időben a tulajdonában lévő gépjármű vezetőjeként belépésre jelentkezett a határátkelőhelyen. Az útlevél ellenőrzést követően az eljáró vám-és pénzügyőr az utastérben a gyári kialakításhoz képest eltéréseket vélt felfedezni, ezért a járművet másodlagos ellenőrzés alá vonták. Ennek során megállapítást nyert, hogy az első ülések alatti gyári padlólemez hiányzik, illetve azt átalakították. Az ily módon az alvázban kialakított rejtekhelyből 19 darab, kb. 1-1 kg-os csomag került elő, melyek heroint tartalmaztak. Az eljárás során lefoglalt kábítószer becsült feketepiaci értéke meghaladja a 250 millió forintot.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel nem rendelkező, brit állampolgárságú gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú – 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. Emellett megalapozottan feltehető az is, hogy a cselekmény elkövetésében a gyanúsítotton kívül mások is részt vettek, így alappal lehet következtetni arra is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén veszélyeztetné a bizonyítási eljárás eredményes lefolytatását különösen a cselekménnyel érintett, a hatóságok előtt jelenleg ismeretlen személyek befolyásolásával.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a gyanúsított személyi körülményeire is figyelemmel, azokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2020. január 24. napján