Feltételes szabadságra bocsátás

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája a mai napon az emberölés bűntette miatt 15 év szabadságvesztésre ítélt Sz. A. elítéltet a szabadságvesztésből nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta annak megállapítása mellett, hogy a feltételes szabadság ideje alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll.

Sz. A. emberölés bűntette miatt kiszabott 15 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetését a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti, amelyből a büntetést kitöltve 2021. október 24. napján szabadulhat.

A büntetés-végrehajtási bíró 2019. november 26. napján tartott meghallgatáson megállapította, hogy az elítélt kifogástalan magatartást tanúsított a büntetés végrehajtása során, különböző címen 60 jutalmat érdemelt ki, fegyelmi fenyítése nincs, munkáltatása a büntetés kezdete óta folyamatos. A fogvatartás alatt leérettségizett, több szakmát is szerzett, valamint önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Az általa elkövetett bűncselekmény vonatkozásában kifejezte a megbánását, a részére alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt jogerősen megítélt kártalanítás összegét a sértett családja részére ajánlotta fel. Jutalomból több alkalommal volt intézetelhagyáson, csoportos és egyéni kimaradáson is. Szabadulását követően lakhatása és munkáltatása biztosított.

Az elsőfokú bíróság a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos döntése meghozatalát megelőzően a büntetés-végrehajtási intézet által adott vélemény, valamint a rendelkezésre álló egyéb iratok és az elítélt meghallgatása útján vizsgálta az elítélt későbbi életvezetésével kapcsolatos szándékát, melynek eredményeként azt állapította meg, hogy megfelelő ellenőrző intézkedés alkalmazásával, így pártfogó felügyelettel valószínűsíthető, hogy a büntetés céljának eléréséhez az elítélt vonatkozásában további szabadságelvonás már nem szükséges.

A bíróság végzésével szemben az ügyész fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának mellőzése érdekében, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. év november hó 26. napján