Letartóztatásban két román kábítószercsempész

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a két román állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akiket különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt csütörtökön vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2019. december hó 22. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy egy menetrend szerint Belgrád és Budapest között közlekedő busz utasaként jelentkeztek belépésre Szerbia irányából Magyarország területére a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen. A csomagtérben mindkét férfi 2-2 db bőröndöt helyezett el, amelyekben a beléptetéskor elrendelt ellenőrzés során összesen 43 kg marihuanát – 17 csomagban elosztva – találtak meg és foglaltak le a határrendészek.

Az előzetes adatok szerint a gyanúsítottak által Magyarország területére becsempészni szándékozott kábítószer tiszta hatóanyagtartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladja.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, jelentős büntetési tétellel fenyegetett, melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének. Ezen túlmenően megalapozottan feltehető az is, hogy a nemzetközi szálakkal is rendelkező bűncselekmény kapcsán a gyanúsítottak a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személy jogellenes befolyásolásával a bizonyítási eljárás megnehezítésére törekednének, valamint mindezen túlmenően a gyanúsítottak esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a nyomozás érdekeire is figyelemmel, ezen okokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, azonban azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. november 25. napján