Négy ember letartóztatásban új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a három nőnek és egy férfinak a letartóztatását, akiket bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt kedden vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak letartóztatása 2019. december hó 21. napjáig tart.

A Szegedi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy a 2019. március hónap elejétől 2019. november 19. napjáig tartó időszakban anyagi haszonszerzés céljából két gyanúsított napi rendszerességgel kereskedett új pszichoaktív anyagot tartalmazó szerekkel. A forgalomba hozatalhoz szükséges új pszichoaktív anyag egy részét két gyanúsított egy szatymazi ingatlanban vegyszerrel feloldotta, majd azt leggyakrabban levélpapírokra ráitatták és azokat kiszárítva értékesítették a másik két gyanúsított részére, akik azokat továbbértékesítették részben személyesen, részben postai levelezés útján. Ezen két gyanúsított ugyanezen szatymazi ingatlanban kábítószert is előállított, míg a továbbértékesítő gyanúsítottak a fentieken túl kábítószert is megszereztek, melyet elfogyasztottak.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú és a halmazati büntetéskiszabási szabályokra is figyelemmel magas büntetési tétellel fenyegetett ekként megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének, illetve a cselekmény jellegére és elkövetési módjára figyelemmel megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsítottak bizonyítási eszközök megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének. Mindezen túlmenően a gyanúsítottak esetében annak a veszélye is fennáll, hogy a bűncselekményt folytatnák vagy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követnének el, ezért letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény jellegére és a nyomozás állására, érdekeire is figyelemmel, azokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem váltak véglegessé.

Szeged, 2019. november 21. napján