Letartóztatásban a szerb-magyar embercsempész

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a szerb-magyar állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akit vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntettének és közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vasárnap vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2019. december hó 20. napjáig tart.

A Szegedi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2019. november 17. napján este 10 óra körüli időben jelentkezett belépésre az általa vezetett személygépkocsival a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen. Rajta kívül az autóban tartózkodott utasként egy másik férfi is. Az intézkedő rendőröknek a gyanúsított átadta a saját személyi igazolványát, valamint az utasa vonatkozásában egy magyar állampolgár nevére kiállított személyi igazolványt. A valóságban azonban a gyanúsított utasa nem a személyi igazolványban feltüntetett magyar állampolgár volt, hanem egy koszovói férfi, aki magyarországi tartózkodása jogszerűségét nem tudta igazolni. Az eljárás során megállapítást nyert az is, hogy a gyanúsított ismeretlenül maradt két társa segítségével szerezte be a személyi igazolványt és szállította Szabadkáról a koszovói férfit 100 euró fejében a magyar határ közelébe. A szerb határ előtt a koszovói férfi és az őt kísérő ismeretlenül maradt személyek az autóból kiszálltak, a szerb határt megkerülték, majd a magyar határátlépési pont előtt visszaszállt a koszovói férfi a gyanúsított autójába és a fent leírtak szerint megkísérelték a magyar államhatárt átlépni.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett (2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. A fentieken túl a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított a bizonyítékok megsemmisítésével vagy elrejtésével, más személyek megfélemlítésével, jogellenes befolyásolásával a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne. Emellett figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottal szemben másik büntetőeljárás is folyamatban van, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a nyomozás érdekeire is figyelemmel, ezen okokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, azonban azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. november 20. napján