Letartóztatásban a több száz tő kannabiszt termesztő férfi

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a budapesti férfinak a letartóztatását, akit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt kedden vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2019. október hó 12. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a 2019. szeptember 10. napján tartott rendőrségi akciót megelőzően Budapesten egy bérelt pincében kialakított egy kannabisz termesztésére alkalmas zárt helyiséget. Ennek érdekében többek között szellőztető rendszerrel látta el az ingatlant és az ültetvény szüretelés előtt állt, amikor is a rendőség azt felderítette és a 386 tő kannabiszt lefoglalta. Ezeken túlmenően megállapítható volt az is, hogy a férfi az előállítását megelőzően kábítószert fogyasztott, többek között kannabiszt, illetőleg kokaint is.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú – öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne, illetve a nyomozás során ezidáig beszerzett bizonyítékok szerint a gyanúsított a cselekményt szervezetten, nem egyedül követte el, így megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne. Mindezen túlmenően a gyanúsított esetében annak a veszélye is fennáll, hogy a szervezett keretek között megvalósított bűncselekményt folytatná, ezért letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a nyomozás érdekeire is figyelemmel, ezen okokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, azonban azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. szeptember 13. napján