Hat év szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Törvényszék a kábítószerrel kereskedő házaspárt

A Szegedi Törvényszék bűnösnek mondta ki D. A.-né I. r. és D. A. II. r. vádlottakat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, ezért az I. r. vádlottat 6 év fegyházban, míg a II. r. vádlottat 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és mindkét vádlottat 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlottak legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatóak feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint az I.r. vádlott és házastársa, a II.r. vádlott 2010. év végétől kezdődően 2015. március 23. napjáig makói magánházukban hatósági engedély nélkül rendszeres haszonszerzés céljából kábító hatású anyagokat tartalmazó növényi törmelékeket értékesítettek füstölőként. Az I. és II. r. vádlott szolgálta ki a többségében makói illetőségű vásárlókat, akiknek az anyag használatával céljuk a bódultság és kábultság érzet elérése volt. A vádlottak házukon és közösségi oldalukon folyamatosan hirdették, hogy egész napos nyitvatartási idő mellett makói házukban kábító hatású anyagot lehet vásárolni, továbbá különböző vásárlási akciókkal igyekeztek a forgalmat növelni.

Ezt követően a vádlottak abban állapodtak meg, hogy a több éve, kábító hatású anyag értékesítésére kialakított szervezettségüket felhasználva már kábítószert és új pszichoaktív anyagot tartalmazó herbált fognak értékesíteni a nagyszámú vásárlói körüknek. A vádlottak a a megállapodásuknak megfelelően kábítószert és új pszichoaktív anyagot tartalmazó herbált szereztek be, azt adagokra osztották azzal a céllal, hogy a korábbiakhoz hasonló módon értékesítsék.

A nyomozó hatóság 2015. március 25. napján házkutatást tartott a vádlottak magánházában, mely során növényi törmeléket foglaltak le a vádlottaktól. A növényi törmelék olyan vegyületeket tartalmazott, melyek kábítószernek, illetve új pszichoaktív anyagnak minősülnek.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész 3 munkanapot tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, míg a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2019. év július hó 08. napján