Letartóztatás felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki megalapozottan gyanúsítható felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének elkövetésével. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2019. július hó 18. napjáig tart.

A Szegedi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy már hosszabb idő óta félelemben tartotta az egyébként gondnokság alá helyezett sértettet. Múlt hét szombaton, 22 óra körüli időben a gyanúsított és a sértett összetalálkoztak Szegeden az egyik útkereszteződésben, ahol a gyanúsított belekötött a sértettbe, több alkalommal arcon ütötte, leköpte, majd elővett egy kést és megfenyegette a sértettet azzal, hogy ha nem hagyja el Szegedet, akkor felvágja a hasát. Ezt követően több alkalommal megrángatta, tovább fenyegette a sértettet a gyanúsított, majd megkérdezte, hogy mennyi pénz van nála. Miután a sértett közölte, hogy 2.500.-Ft-ja van, annak átadására kényszerítette a nála levő késsel.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. A fentieken túl a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított a bizonyítékok megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne.

Mindezen túlmenően figyelemmel a gyanúsított büntetett előéletére annak a veszélye is fennáll, hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el, ezért letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a bíróság végzése nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. június 18. napján