Öt fő letartóztatása kábítószer-kereskedelem bűntette miatt

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak az öt férfinak a letartóztatását, akiket bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt pénteken vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak letartóztatása 2019. július hó 02. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2018-2019. évben Szegeden bűnszervezetben terjesztettek kokaint, amfetamint és marihuánát. A gyanú szerint a csoportot egy negyvenkilenc éves, szegedi férfi 2018 júliusa előtt szervezte meg, majd a csoportot ő irányította. A kábítószert a szervezet másik két tagja szerezte be, majd mind az öt férfi részt vett az értékesítésben. A vevőkört a csoport folyamatosan bővítette, napi rendszerességgel árultak kokaint, amfetamint és marihuánát. A vevők részére a kábítószert raktározták, pontosan kimérték, csomagolták, majd átadták. A kábítószer-kereskedelemből szerzett bevételt ingatlanokba, gépjárművekbe, használati cikkekbe fektették.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett – hiszen a bűnszervezetben történő elkövetés gyanújára figyelemmel 5-25 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - ekként megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének, illetve a cselekmény gyanúsítás szerint bűnszervezet keretében történő elkövetésre is figyelemmel megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsítottak a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének. Mindezen túlmenően a gyanúsítottak esetében annak a veszélye is fennáll, hogy a hosszabb időn át, vagyoni haszonszerzés végett, szervezett keretek között megvalósított bűncselekményt folytatnák vagy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követnének el, ezért letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a gyanúsítottak személyi körülményeire is figyelemmel, azokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, egy gyanúsított vonatkozásában a végzés véglegessé vált, míg a további négy gyanúsított vonatkozásában fellebbezés bejelentésére került sor, így esetükben a végzések nem váltak véglegessé.

Szeged, 2019. június 03. napján