Feltételes szabadságra bocsátás elrendelése

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája a mai napon az emberölés bűntette és rongálás bűntette miatt 17 év szabadságvesztésre ítélt ifj. H. D. elítéltet a szabadságvesztésből nem jogerősen 2019. július 15. napjától feltételes szabadságra bocsátotta annak megállapítása mellett, hogy a feltételes szabadság ideje alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll.

H. D. emberölés bűntette és rongálás bűntette miatt kiszabott 17 év - enyhébb fokozatba helyezés folytán – börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetését a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti, amelyből feltételes kedvezménnyel 2019. július 15. napján, a büntetést kitöltve 2023. október 14. napján szabadulhat.

A büntetés-végrehajtási bíró 2019. május 28. napján tartott meghallgatáson megállapította, hogy az elítélt a bv. intézet rendjét betartotta, fogvatartása során kifogástalan magatartást tanúsított, különböző címen 53 jutalmat is kiérdemelt, érvényben lévő fenyítése nincs. A fogvatartás alatt tanulmányait jó eredménnyel folytatja, 2019. június hónapban érettségizik, önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Az általa elkövetett bűncselekmény vonatkozásában mindenben kifejezte a megbánását, a részére alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt jogerősen megítélt kártalanítás összegét a sértett családja kapta meg. A kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtási fokozata az elítélt a végrehajtás alatt tanúsított kifogástalan magatartásának eredményeként enyhítésre került, és ugyanezen okból mintegy húsz alkalommal volt intézetelhagyáson. Szabadulását követően élettársához és gyermekéhez költözne, két helyről is munkáltatói szándéknyilatkozatot kapott.

Az elsőfokú bíróság a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos döntése meghozatalát megelőzően a büntetés-végrehajtási intézet által adott pozitív és a feltételes szabadságra bocsátást támogató vélemény, valamint a rendelkezésre álló egyéb iratok és az elítélt meghallgatása útján vizsgálta az elítélt későbbi életvezetésével kapcsolatos szándékát, melynek eredményeként azt állapította meg, hogy megfelelő ellenőrző és egyúttal segítő intézkedés alkalmazásával, így pártfogó felügyelettel valószínűsíthető, hogy a büntetés céljának eléréséhez az elítélt vonatkozásában további szabadságelvonás már nem szükséges.

A bíróság végzésével szemben az ügyész fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának mellőzése érdekében figyelemmel az elítélt által elkövetett életellenes bűncselekmény tárgyi súlyára és az elkövetés módjára, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. év május hó 28. napján