Nyolc év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság a macedón állampolgárságú kábítószercsempészt

A Szegedi Törvényszék bűnösnek mondta ki H. S. vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettében, ezért 8 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott 2017. januárjában szabadult Macedóniában egy korábbi emberölés bűntette miatt kiszabott szabadságvesztés büntetésből. Ezt követően munkahelye nem volt, majd a vádlott ismeretlenekkel megállapodott abban, hogy Nyugat-Európába marihuánát csempész. Ennek érdekében tulajdonába került egy személygépkocsi, melynek első ülése alatt a merevítő lemezek kivágásával és a lábtér padlózatának megemelésével egy dupla falú üreget alakítottak ki. A megbízók 32 csomag, mintegy 15 kg marihuánát helyeztek el a kialakított rejtekhelyben, amellyel a vádlott 2017. január 26. napján a délutáni órákban belépésre jelentkezett Magyarország területére a röszkei autópálya határátkelőhelyen. A tételes vámvizsgálat során a kábítószert lefoglalták, melyről a nyomozás során megállapították, hogy annak tiszta hatóanyag tartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész 3 munkanapot tartott fent esetleges fellebbezésének bejelentésére, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

A bíróság a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig nem jogerősen fenntartotta.

Szeged, 2019. év május hó 15. napján