Nem jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Törvényszék az édesanyját bántalmazó férfit

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki K-Sz. I. vádlottat folytatólagosan elkövetett testi sértés bűntettében, ezért 4 év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a sértett egyedül lakott szentesi lakásában, amikor is fia (a vádlott) azért, hogy édesanyja gondozásában részt vegyen és neki segítsen, hozzáköltözött. A sértett természetes okú megbetegedései miatt állandó gyógyszeres kezelésben részesült, majd állapota erősen megromlott, ágyhoz kötötté vált, önálló mozgásra járókerettel sem volt képes. A sértett ellátásában szociális gondozó is segített a vádlottnak, aki ebben az időszakban is rendszeres italozó életmódot folytatott. A vádlott 2017. szeptember és október hónapokban, több alkalommal az ágyban magatehetetlen állapotban fekvő sértettet bántalmazta. A sértett a vádlottól való félelmében a gondozónak nem merte elmondani a rajta levő külsérelmi nyomok valós okait. A szociális gondozó 2017. október 20. napján azonban már olyan sérüléseket látott a sértett arcán és testén, hogy hozzá azonnal mentőt hívott. A sértettet sürgősségi betegellátás keretében ellátták, majd kórházban kezelték.

A vádlott időben elhúzódó, több hetes bántalmazásai miatt a sértett a fején, a kezein, valamint a felsőtestén többszörös, köztük 8 napon belül gyógyuló, 8 napon túl gyógyuló, valamint a fejet ért bántalmazások miatt kialakuló koponyaűri vérzések miatt életveszélyes sérüléseket is elszenvedett.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész súlyosítás – hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás – érdekében, a vádlott enyhítés érdekében, a vádlott védője tényállás és minősítés megváltoztatása, továbbá enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2019. év május hó 14. napján