Büntetőeljárás megszüntetése mentelmi jogra figyelemmel

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a bíróság megszüntette a büntetőeljárást dr. C. Cs. A. I. r. vádlottal szemben.

A Nemzeti Választási Bizottság Elnöke a bírósághoz 2019. április 25. napján megküldött határozatával igazolta, hogy az I. r. vádlott az Európai Parlament tagjainak 2019. évi választásán a Demokratikus Koalíció által állított lista 36. helyén szereplő jelöltje. A Demokratikus Koalíció listáját és az azon szereplő jelölteket a Nemzeti Választási Bizottság határozatával nyilvántartásba vette 2019. április 19. napján, amely határozat 2019. április 22. napján 16 órakor jogerőre emelkedett. Erre tekintettel a bíróság az I. r. vádlottal szemben folyamatban lévő büntetőeljárást felfüggesztette, egyben megkereste a Nemzeti Választási Bizottság Elnökét az I. r. vádlott mentelmi jogának felfüggesztése érdekében.

A Nemzeti Választási Bizottság Elnöke a bírósághoz 2019. május 08. napján érkezett tájékoztatásában közölte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság határozatával az I. r. vádlott képviselőjelölt mentelmi jogának fenntartása mellett döntött.

Figyelemmel arra, hogy a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a mentelmi jog felfüggesztésére jogosult elutasította, így a bíróság a Be. kötelező rendelkezése alapján az I. r. vádlott vonatkozásában a büntetőeljárást megszüntette.

Szeged, 2019. május 09. napján