Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság a csengelei emberölés vádlottját

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki I. H. vádlottat előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és lőfegyverrel visszaélés bűntettében, ezért a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott évekkel korábban ismerte meg a bolgár férfit, akinek segített Ausztriába költözni, munkát keresett részére, illetve kölcsön is adott neki. Mivel a kölcsönt nem kapta vissza, a viszony kettejük között megromlott és amikor a vádlott megtudta, hogy a sértett hazaindul Bulgáriába, elhatározta, hogy követi és egy alkalmas pillanatban megöli őt.

Ennek érdekében magához vette az engedély nélkül tartott lőfegyverét, majd ismerve a sértett utazási szokásait, 2017. december 4. napján lakóhelyéről a délutáni órákban indulva Hegyeshalomra, a magyar-osztrák határra hajtott. A vádlott szándéka az volt, hogy a sértettet a határon bevárja, majd őt követi mindaddig, amíg tervét végre nem tudja hajtani. A sértett 23 óra körül érkezett meg az általa vezetett autóval a határra, majd miután autópálya matricát váltott, átlépett Magyarország területére és az autópályán haladt Röszke irányába. A sértettel utazott munkatársa, egy osztrák állampolgárságú férfi is. A sértett, mivel fáradtsága miatt pihenni akart, már másnap 03 órakor megállt az M5 autópálya csengelei pihenőjénél, ahol miután leparkolt, utastársával együtt elaludt. A vádlott is megállt a pihenőnél, autóját úgy leállítva egy kamion mögött, hogy azt sértett ne észlelhesse. Miután a vádlott meggyőződött arról, hogy a sértett elaludt, magához vette a pisztolyát, fejére sapkát, kezére kesztyűt húzott és sértett autójához sétált. Ezt követően a vádlott bekopogott az autó vezető felőli oldalán, mire az ott alvó sértett felriadt és felismerte vádlottat. A sértett a slusszkulcshoz nyúlt és megpróbált az autót elindítva a helyszínről elmenekülni. A vádlott ezt észlelve azonnal lőtt, öt lövés a bolgár férfi halálát okozta, míg két lövés az osztrák férfi életveszélyes sérülését eredményezte.

A bolgár férfit érő lövések egyike a szívbe hatolt, de még annyi ereje maradt a sértettnek, hogy az autót elindítsa és azzal a pihenőből kihajtson. Mintegy 100-150 méter megtételét követően, már az autópálya leálló sávjában azonban megállt és a helyszínen az életét vesztette. Utastársa életveszélyes sérüléseket szenvedett, de még időben tudott segítséget hívni, majd őt kórházba szállították és életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be eltérő minősítés, illetve a büntetés enyhítése érdekében. Minderre tekintettel az ítélet nem emelkedett jogerőre.

A bíróság a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig jogerősen fenntartotta.

Szeged, 2019. év május hó 02. napján