Büntetőeljárás felfüggesztése mentelmi jogra figyelemmel

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a bíróság megkereste a Nemzeti Választási Bizottság Elnökét annak érdekében, hogy az I. r. vádlott Európai Parlamenti képviselő-választással kapcsolatosan keletkezett mentelmi jogát a büntetőeljárás lefolytatása érdekében függessze fel.

A Nemzeti Választási Bizottság Elnöke a bírósághoz 2019. április 25. napján megküldött határozatával igazolta, hogy az I. r. vádlott az Európai Parlament tagjainak 2019. évi választásán a Demokratikus Koalíció által állított lista 36. helyén szereplő jelöltje. A Demokratikus Koalíció listáját és az azon szereplő jelölteket a nemzeti Választási Bizottság határozatával nyilvántartásba vette 2019. április 19. napján, amely határozat 2019. április 22. napján 16 órakor jogerőre emelkedett.

Erre tekintettel a bíróság megállapította, hogy az I. r. vádlottat az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény 10. § (1) és (2) bekezdése, illetőleg 11. §-a, valamint az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 74. § (1) bekezdése alapján mentelmi jog illeti meg, ekként indítványozta a mentelmi jog felfüggesztésére jogosult döntését.

A mentelmi jog fennállására tekintettel az I. r. vádlottal szemben folyamatban levő büntetőeljárás nem folytatható, ezért a bíróság a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárást az I. r. vádlott esetében egyidejűleg felfüggesztette.

Szeged, 2019. április 26. napján