Letartóztatásban a drogcsempész

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a szerb állampolgárságú férfinak az előzetes letartóztatását, akit kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt pénteken vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2019. május hó 15. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy

2019. április 12. napján 12 óra 25 perckor jelentkezett belépésre Szerbia irányából Magyarország területére a Röszke Közúti Határátkelőhelyen egy személygépkocsi sofőrjeként, majd a gépkocsi tételes átvizsgálása során a gépkocsi aljában kialakított rejtekhelyen 23 csomag, mindösszesen 20 kg tömegű marihuána került feltalálásra.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel nem rendelkező, szerb állampolgárságú gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. Emellett megalapozottan feltehető, hogy a cselekmény elkövetésében a gyanúsítotton kívül mások is részt vettek, így alappal lehet következtetni arra is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a cselekménnyel érintett, a hatóságok előtt jelenleg ismeretlen személyek befolyásolásával, bizonyítási eszközök megsemmisítésével, elrejtésével veszélyeztetné a bizonyítási eljárás eredményes lefolytatását.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a gyanúsított személyi körülményeire is figyelemmel, azokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. április 15. napján