Előkészítő ülésen ítélethozatal a filmproducert megkárosító csalók ügyében

A Szegedi Törvényszék bűnösnek mondta ki B. L. I. r. vádlottat és I. K. II. r. vádlottat bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettében, pénzmosás vétségében, 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, továbbá az I.r. vádlottat közokirat-hamisítás előkészületének vétségében is. A bíróság ezért az I. r. vádlottat 3 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a II. r. vádlottat 3 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét. Ennek érdekében a producer nevére és személyi adataira állíttattak ki a vádlottak egyikének fényképével ellátott hamis brit magánútlevelet, személyazonosító igazolványt és vezetői engedélyt, illetőleg névjegykártyákat is. A fentiket követően a vádlottak 2017. év októberében Szegeden egy kereskedelmi bank fiókjában a sértett nevére számlát nyitottak, melynek során felhasználták a hamis, de a vádlottak egyikének fényképével ellátott okiratokat is.

Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába bementek, ott a hamis okiratok felhasználásával a banki alkalmazottat megtévesztve megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezt követően 2000 amerikai dollárt a számláról felvettek, a további 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára átutaltatták. A vádlottak ezt követően visszautaztak Szegedre, 12 ezer dollárt a bankfiókból készpénzben felvettek, a fennmaradó több, mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy nem létező személy ügyvezetése alatt álló, de érdekeltségükbe tartozó cégnek, így próbálva eltüntetni a csalásból származó pénzt. Mindeközben azonban a sértett tudomására jutott, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át és még mielőtt annak tovább utalását tudták volna kezdeményezni vádlottak a cég felé, a rendőrség azt lefoglalta.

A sértettnek 437 ezer amerikai dollár, azaz mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de tekintettel arra, hogy a pénz nagy része lefoglalásra került, így a meg nem térült kár összege mintegy 4 millió forint. A lefoglalt pénzt a bank visszautalta a sértett számlavezető pénzintézete felé.

A bíróság előkészítő ülésen meghozott ítélete az I. r. vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg a II. r. vádlott és védője 3 munkanapot tartott fent esetleges fellebbezésének bejelentésére.

Szeged, 2019. év április hó 10. napján