Ítélet az önbíráskodó és életveszélyes sérülést okozó vádlott ügyében

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki N. U. C. I. r. vádlottat önbíráskodás bűntettében, lopás vétségében, testi sértés bűntettében, míg O. M. O. II. r. vádlottat garázdaság vétségében, ezért az I.r. vádlottat 4 év szabadságvesztésre és 4 év Magyarország területéről történő kiutasításra, a II.r. vádlottat 1 év időtartamú próbára bocsátásra ítélte.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint az I.r. vádlott 2016. április 5. napján egy szegedi sörkertben italozott ismerőseivel, majd az I.r. vádlott és társaság egyik tagja között italfogyasztásukból eredő költségek elszámolása kapcsán vita alakult ki. A sértett a kb. 2.000,- forint összeg megfizetése elől elzárkózott, ezért az I.r. vádlott azzal a céllal, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének érvényt szerezzen a sértett ruházatát egyik kezével megragadta, míg másik kezével a sértett nadrágzsebéből erőszakkal kivette a mobiltelefonját, irattárcáját a benne lévő iratokkal, készpénzzel együtt. A vita köztük tovább folytatódott, melynek során az I.r. vádlott a sértettet egy székkel három alkalommal a karján és a hátán megütötte.

Ezt követően az I.r. vádlott és ismerősei egy szegedi kávézóban italoztak tovább. A kávézóban tartózkodott a II.r. vádlott, aki az este folyamán a kávézó területén elhagyta az irattárcáját. Az I.r. vádlott a kávézóban a tárcát 22 és 23 óra közötti időben jogtalan eltulajdonítási szándékkal magához vette. A II.r. vádlott irattárcájának elvesztését észlelve felszólította ismerőseit, köztük az I.r vádlottat is, hogy tárcáját adják vissza. Az I.r. vádlott közölte, hogy a tárca nincs nála, majd a kávézót sietősen el kívánta hagyni, ebben azonban a II.r. vádlott megakadályozta. A két vádlott vitatkozni, lökdösődni kezdett, majd a kávézó előtti utcaszakaszon a II.r. vádlott 5-6 alkalommal megütötte az I.r. vádlottat, akinek az ütések következtében füle vérezni kezdett. A verekedést észlelő személyek a vádlottak közé álltak és véget vetettek a verekedésnek.

A verekedést követően néhány perccel a két vádlott az utcán ismételten dulakodni kezdett, az I.r. vádlott két alkalommal is arcon ütötte a II.r. vádlottat, végül egy ismerősük választotta szét őket. A II.r. vádlott a kávézó felé sétált vissza, eközben az I.r. vádlott hátizsákjából elővett egy 3-6 cm pengehosszúságú összecsukható zsebkést, majd a II.r. vádlott után szaladt és amikor utolérte jobb lapockája alatt megszúrta.

A II. r. vádlott a szúrás következtében 8 napon túl gyógyuló életveszélyes sérülést szenvedett el.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában három munkanapot tartott fenn fellebbezése bejelentésére, az I. r. vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, a II. r. vádlott és védője pedig szintén három munkanapot tartottak fenn fellebbezésük bejelentésére. Minderre tekintettel az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2019. év április hó 05. napján