Letartóztatásban a gázoló

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények miatt vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2019. május hó 02. napjáig tart.

A Szegedi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatását, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy a férfi 2019. március 30. napján 23 óra 45 perc körüli időben vezette a tulajdonát képző személygépkocsit Szeged-Szőreg lakott területén, a Szerb utcán Szeged felől Újszentiván-Tiszasziget irányába közlekedve. A gyanúsított a Szerb utcán haladva figyelmetlenségéből kifolyólag nem észlelte egy Szerb utcai ingatlan előtti útszakaszon az úttesten parkoló személygépkocsit és annak bal oldala mellett közvetlenül a parkoló gépkocsi mellett várakozó sértettet és az általa vezetett személygépkocsival nekiütközött a gépkocsi bal oldalának és elsodorta a sértettet. A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A gyanúsított az ütközés és a sértett elütését követően a helyszínen nem állt meg, nem nyújtott tőle elvárható segítséget az általa okozott balesetben megsérült sértettnek, hanem továbbhaladt és tiszaszigeti otthonába távozott, ahol a balesetben megrongálódott személygépkocsit megpróbálta elrejteni.

A gyanúsított a fenti bűncselekmény elkövetését megelőzően csekély mennyiségű kannabiszt szerzett meg, melyet elfogyasztott, illetve szeszes italt is fogyasztott.

A bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény elkövetését követően a bűncselekmény nyomait magán hordozó személygépkocsit elrejtő gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmények közül a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége kiemelkedő tárgyi súlyára, továbbá a többi megvalósulni látszó bűncselekményre figyelemmel többszörös halmazati büntetésre is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne. Emellett megalapozottan feltehető az is, hogy a még tanúként ki nem hallgatott személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne.

A bíróság a letartóztatás céljait enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek, így a gyanúsított letartóztatását elrendelte.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. április 02. napján