Letartóztatásban a kábítószercsempész házaspár

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte egy koszovói állampolgárságú házaspár letartóztatását. A gyanúsítottakat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe a rendőrség. A letartóztatásuk 2019. április 13. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy 2019. március 10. napján 18 órakor a Szerb Köztársaság felől Magyarország területére a Röszke autópálya határátkelőhelyen történő belépéskor az egyik gyanúsított által vezetett személygépkocsiban kialakított rejtekhelyen elrejtve 9 csomag, közel 15 kilogramm bruttó tömegű delta-9-THC hatóanyag tartalmú marihuánát hoztak be Magyarország területére. A másik gyanúsított utasként tartózkodott a gépjárműben. A gyanúsítottak által birtokolt kábítószer gyanús anyag hatóanyag tartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel, családi kapcsolatokkal nem rendelkező, külföldi állampolgárságú gyanúsítottak által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú – öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének. Emellett megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsítottak ezidáig ismeretlen társaikkal történő összebeszélés útján a bizonyítási eljárás meghiúsítására, vagy megnehezítésére törekednének, ezért letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Szeged, 2019. március 14. napján