Közel 450 kg kábítószer birtoklása miatt 10 év szabadságvesztés

A Szegedi Törvényszék bűnösnek mondta ki B. D. vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettében, ezért 10 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott 2017. december 18. napján 5 óra 17 perckor belépésre jelentkezett a Szerb Köztársaságból Magyarország területére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság Röszkei Határkirendeltségén az általa vezetett kamionnal és a hozzá csatolt vontatmánnyal.

A tételes vámvizsgálat során a vádlott által vezetett járműszerelvény pótkocsijának röntgen vizsgálatát, majd felponyvázását követően megállapításra került, hogy a pótkocsi teteje duplafalu és az alsóponyva megbontása után az ott kialakított rejtekhelyről 90 csomag, közel 450 kg nettó tömegű, delta-9-THC hatóanyag-tartalmú kannabisz, valamint egy csomag 1.335,8 gramm nettó tömegű, delta-9-THC hatóanyag-tartalmú növényi gyanta került előtalálásra, melyet a gyanúsított Magyarország területére hozott be.

A vádlott által az országba behozott kábítószer együttes hatóanyag tartalma meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A bíróság az ügyben 2019. február 14. napján előkészítő ülést tartott, melyen a vádlott bűnösségét kábítószer birtoklásának bűntettében állapította meg és a vádlottat 10 év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte

A bíróság ítéletével szemben az ügyész fellebbezést jelentett be a szabadságvesztés fegyházban történő végrehajtása érdekében, míg azt a vádlott és védője is tudomásul vette. Az ügyészi fellebbezésre figyelemmel az ítélet nem emelkedett jogerőre.

A bíróság a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig jogerősen fenntartotta.

Szeged, 2019. év február hó 14. napján