Tájékoztatás letartóztatás elrendeléséről - rablás bűntettének kísérlete

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a két szerb állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akiket rablás bűntettének kísérlete miatt vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak letartóztatása 2019. március hó 08. napjáig tart.

A Szegedi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy a két férfi 2019. február 06. napján 18 óra 15 perc körüli időben megjelent egy szegedi dohányboltnál, ahová az egyik gyanúsított jogtalan eltulajdonítási szándékkal bement. A gyanúsított az üzletben az eladótól mintegy 1 méterre állt meg, a ruházatából elővett egy bárdot és egy kést, majd az eladót angolul a bevétel átadására szólította fel miközben bárddal és késsel hadonászott. A fentiek során egy, az üzletbe belépő vásárló megzavarta a gyanúsítottat, aki a bárdot és kést elrakta, majd távozott. A másik gyanúsított társa szándékáról tudva az üzlet előtt az utcán várakozott, társának a bűncselekmény elkövetéséhez figyeléssel segítséget nyújtott.

A bíróság álláspontja szerint a két gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének, míg az egyik gyanúsított vonatkozásában megalapozottan feltehető az is, hogy más személy megfélemlítésével, jogellenes befolyásolásával vagy tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, valamint a terheltek eljárás előtt és az eljárás során tanúsított magatartására is figyelemmel, azokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek, így mindkét gyanúsított letartóztatását elrendelte.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be a gyanúsítottak szabadlábra helyezése érdekében, így a végzések nem váltak véglegessé.

Szeged, 2019. február 08. napján