Tájékoztatás letartóztatás elrendeléséről - csalás bűntette és más bűncselekmények

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a magyar állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akit jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított letartóztatása 2019. február hó 28. napjáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatását, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy a férfi 2016. év februárja és 2018. év júliusa között tizenegy sértettől kért kölcsön pénzt uniós támogatásokra, állami támogatásokra, illetőleg általa megvalósítandó beruházásokra. A sértettek között volt, aki több mint 40 millió forintot adott kölcsön a gyanúsítottnak. A férfi a gyanú szerint a fenti időszakban mintegy 120 millió forintot kért kölcsön, amelyet már a kölcsönök felvételekor sem állt szándékában visszafizetni, azon okok, amelyekre nézve a fenti összegeket kölcsönkérte valótlanok voltak, a gyanúsított célja kizárólag a jogtalan haszonszerzés volt.

A bíróság a gyanúsított esetében indokoltnak tartotta letartóztatás elrendelését, figyelemmel a gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény tárgyi súlyára, személyi körülményeire, valamint arra is, hogy ellene hasonló jellegű bűncselekmények miatt már több büntetőeljárás is folyamatban van, így megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és a gyanúsított személyi körülményeire is figyelemmel, azokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2019. január 31. napján