Tájékoztatás letartóztatás elrendeléséről - lopás bűntette

A Szegedi Járásbíróság három lengyel állampolgárságú gyanúsított letartóztatását rendelte el a nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indult bűnügyben. A gyanúsítottak letartóztatása 2019. február hó 18. napjáig tart.

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy a gyanúsítottak 2019. január 17. napján 3 óra körüli időben lopási szándékkal megjelentek egy hódmezővásárhelyi mobiltelefonokat és elektronikai cikkeket árusító boltnál, a bejárati ajtót befeszítették, majd onnan mintegy 2.500.000,- forint értékben mobiltelefonokat és elektronikai eszközöket tulajdonítottak el jogtalanul. Cselekményükkel a lopási kár mellett kb. 50.000,- forint rongálási kárt is okoztak.

A bíróság mindegyik gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy az elkövetett bűncselekmény viszonylag magas tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel a Magyarországon lakó vagy tartózkodási hellyel, bárminemű ismert kötődéssel nem rendelkező, az országba csupán bűncselekmény elkövetése végett érkezett gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén az országot elhagyva magukat szökéssel, elrejtőzéssel vonnák ki a büntetőeljárás hatálya alól, illetve megalapozottan feltehető az is, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének.

Az elsőfokú bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény jellegére, a nyomozás jelen állására és a gyanúsítottak személyi körülményeire figyelemmel enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság kényszerintézkedést elrendelő döntéseit az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Szeged, 2019. január 21. napján