Tájékoztatás jogerős ítéletről - Emberölés bűntette

A Szegedi Törvényszék a 2018. július 1. napján hatályba lépett büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény alapján az előkészítő ülésen ítéletet hirdetett a Szegedi Törvényszékre 2018. augusztus 13. napján érkezett vádiratban foglalt 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő emberölés bűntette ügyében.

A bíróság ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében ezért 10 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztésbe beszámítani rendelte a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlott 2011-ben ismerte meg sértettet, akit szívességből a csongrádi házába engedett, hogy egy szobát használva ott lakjon, azonban a sértett italozó életmódja, valamint amiatt, hogy a lakhatási költségekhez felszólításra sem volt hajlandó hozzájárulni, több alkalommal is vita alakult ki közöttük. Az utolsó vita során a vádlott a kezében tartott baltával nagy erővel számos alkalommal fejen ütötte a sértettet, aki a koponyát ért csapások következtében a helyszínen életét vesztette.

A vádlott az előkészítő ülésen bűnösségre is kiterjedő beismerő nyilatkozatot tett, - melyet a bíróság elfogadott – a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.

A bíróság ítéletét az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

 

Szeged, 2018. december 5. napján