Tájékoztatás kényszerintézkedésekről - kábítószer kereskedelem bűntette és más bűncselekmények

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája hétvégén három gyanúsított vonatkozásában rendelt el kényszerintézkedéseket. Két gyanúsítottat kábítószer kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja, míg egy gyanúsítottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe a rendőrség.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta két gyanúsított esetében kényszerintézkedés elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy egy domaszéki ingatlanban közösen, egymás tevékenységéről tudva kannabisz növényeket termesztettek továbbértékesítési céllal.

A Csongrád Megyei Főügyészség pedig azért indítványozta egy gyanúsított esetében kényszerintézkedés elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy 2018. november 22. napján 15 óra 50 perckor a Szerb Köztársaság felől Magyarország területére a Röszke autópálya határátkelőhelyen történő belépéskor az általa vezetett – korábban kölcsönkért – személygépkocsi vezetőjeként a gépkocsiban kialakított rejtekhelyen elrejtve 11 csomag, több mint 10 kilogramm bruttó tömegű delta-9-THC hatóanyag tartalmú marihuánát hozott be Magyarország területére. A gyanúsított által birtokolt kábítószer gyanús anyag hatóanyag tartalma - figyelemmel a lefoglalt mennyiségre - meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A bíróság a kábítószer kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett személyek közül az egyik gyanúsított letartóztatását, míg a másik gyanúsított vonatkozásában távoltartást és bűnügyi felügyeletet rendelt el. A kényszerintézkedéseket elrendelő végzések a bejelentett fellebbezések okán nem váltak véglegessé.

A bíróság a különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását rendelte el. A letartóztatást elrendelő végzés fellebbezések hiányában véglegessé vált.

Szeged, 2018. november 27. napján