Tájékoztatás jogerős ítéletről - embercsempészés bűntette

A Szegedi Járásbíróság jogerősen bűnösnek mondta ki R. M. vádlottat embercsempészés bűntettében, ezért őt 2 év 3 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A vádlott a büntetés fele részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a szerb állampolgárságú vádlott 2018. október hó 05. napján 17 óra 15 perc körüli időben a Röszke Autópálya határátkelőhelyen belépésre jelentkezett Magyarország területére az általa vezetett személygépkocsival. A jármű ellenőrzése során megállapítható volt, hogy a gépjármű csomagtartójában 2 fő török állampolgár volt megbújva, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A vádlott fenti magatartásával szándékosan segítséget nyújtott ahhoz, hogy a migráns személyek a magyar-szerb államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépjék.

A bíróság ítéletét az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

A bíróság a 2018. október 05. napjától fogvatartásban lévő vádlott vonatkozásában az ügyet gyorsított eljárás keretében bírálta el.

Szeged, 2018. évi október hó 17. napján