Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - kábítószer birtoklásának bűntette

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki A. S. vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettében, ezért őt 8 év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint az Irakban született, de brit állampolgárságú vádlott 2017. március 07. napján utazott Irakba egy barátjával azért, hogy családját meglátogassa. A vádlott miután családját meglátogatta, találkozott egy az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel, aki felajánlotta a vádlottnak, hogy később kifizetendő 500 angol font fejében átad neki hét csomagot, amit a gépkocsi pótkerekébe rejtve Angliába csempészhet és amellyel nagy pénzt kereshet. A vádlott ebbe belegyezett, átadta a gépkocsit a megbízónak, aki azt egy óra múlva visszaadta a vádlottnak a pótkerékbe rejtve a hét csomag kábítószerrel.

Ezt követően a vádlott az autóval visszaindult lakóhelyére, Nagy-Britanniába, majd 2017. április 13. napján 19 óra 30 perckor belépésre jelentkezett Magyarország területére a röszkei autópálya határátkelőhelyen. A határátkelőhelyen a tételes vámvizsgálat során a kábítószer gyanús anyagot megtalálták és lefoglalták.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a vádlott által Magyarország területére behozni szándékozott kábítószerek együttes mennyisége meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2018. év október hó 01. napján