Tájékoztatás letartóztatás meghosszabbításáról - költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

A Szegedi Járásbíróság meghosszabbította a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás során gyanúsítottként kihallgatott dr. C. Cs. A. letartóztatását, emellett a gyanúsított védőjének letartóztatás megszüntetése érdekében tett indítványait is elutasította. A gyanúsított letartóztatása 2018. december hó 05. napjáig tart.

Előzmények

A gyanúsított védője indítványt terjesztett elő óvadék megállapítása és enyhébb személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelése érdekében.

Az első fokon eljáró Szegedi járásbíróság 2018. augusztus 10. napján meghozott végzésével a letartóztatásban lévő gyanúsított vonatkozásában az óvadék összegét 50.000.000,- forintban állapította meg, az óvadék letétele esetére a gyanúsított letartóztatását megszüntette és bűnügyi felügyeletét rendelte el, illetve magatartási szabályokat írt elő a gyanúsított részére. A bíróság végzésével szemben az ügyész, a gyanúsított és a gyanúsított védője is fellebbezést jelentett be.

A másodfokú bíróság a Szegedi Járásbíróság végzését megváltoztatta, a gyanúsított védője által előterjesztett óvadék megállapítása és enyhébb személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelése iránti indítványt elutasította. A Szegedi Törvényszék úgy ítélte meg, hogy a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsított vonatkozásában enyhébb korlátozással járó kényszerintézkedések együttes alkalmazásával, magatartási szabályok felállításával és óvadék megállapításával sem biztosíthatók megfelelően. A másodfokú bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye, így a végzés véglegessé vált.

----------- 0 -----------

A Csongrád Megyei Főügyészség 2018. augusztus 27. napján indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a 2018. március 05. napjától előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított letartóztatását meghosszabbította, figyelemmel arra, hogy vonatkozásában továbbra is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a bizonyítékok elrejtésével, az eljárásban részt vevő személyek befolyásolásával a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne. Emellett megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, továbbá az eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekvő magatartás tényszerűen is megállapítható a gyanúsított esetében.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény jellegére, a nyomozás jelen állására, a gyanúsított és a büntetőeljárásban részt vevő személyek viszonyára, továbbá a gyanúsított eljárás során tanúsított magatartására figyelemmel enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek, így a letartóztatás 2018. december 05. napjáig tartó meghosszabbításáról rendelkezett.

A bíróság döntésével szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2018. szeptember 03. napján