Tájékoztatás letartóztatás elrendeléséről - kábítószer birtoklása bűntette

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a magyar állampolgárságú férfinak a  letartóztatását, akit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt pénteken vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2018. október hó 03. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2018. augusztus 30. napján 20 óra 10 perc körüli időben Szerbia Köztársaságból a légtéren keresztül Tiszasziget, Közúti határátkelőhely térségében, egy motoros siklóernyőt vezetve egy bőröndben 17 csomag, összesen 18 kg tömegű kábítószergyanús anyagot hozott be Magyarország területére.

A gyanúsított által birtokolt és Magyarország területére behozott kábítószer-gyanús anyag hatóanyag tartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, igen magas büntetési tétellel fenyegetett, melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne, illetve megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított a cselekménnyel érintett, hatóságok előtt jelenleg ismeretlen személyek befolyásolásával a bizonyítási eljárás meghiúsítására, vagy megnehezítésére törekedne. Emellett a többszörösen büntetett előéletű gyanúsított vonatkozásában megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, ezért letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg azzal szemben a gyanúsított és védője is fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem vált véglegessé.

Szeged, 2018. szeptember 03. napján