Sajtóközlemény

A hvg.hu internetes portálon 2018. július 13-án megjelent és "A gyorsabb ügymenetet ígérő módosítás most éppen lelassította az amúgy is lassan haladó gazdasági büntetőügyet. A büntetőeljárási törvény változása miatt a határ melletti milliárdos árbevételű diszkontok tulajdonosait is érintő per csak 3 hónap múlva folytatódhat." főcímmel ellátott írás kapcsán a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya az alábbi közleménnyel él.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett büntetőeljárási törvényt a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Az új kódex a korábbiaktól eltérő szabályokat fogalmaz meg a büntetőeljárás bírósági szakában saját akaratuk alapján részt venni nem kívánó vádlottak esetében. Mindezért az eljáró bíróságnak kötelessége a korábban, a tárgyaláson meg nem jelenést választó vádlottak tájékoztatása az új kódex szerinti megváltozott jogkövetkezményekről. Ennek ismeretében szükséges ismételten nyilatkoztatni a vádlottat, hogy a tárgyaláson, azaz a bizonyítási eljárás során személyesen részt kíván-e venni, vagy kéri a tárgyalás távollétében történő megtartását.

Az a tény, hogy a korábbi bírói engedély alapján távol maradt vádlottat tájékoztatni kell az új törvény előírásairól, amely adott esetben egy újabb tárgyalási napot igényel, semmiképpen sem jelenti, hogy a büntetőeljárási törvénynek ez az új rendelkezése lassítja az eljárásokat. Éppen a tárgyalások megtarthatóságát, az ítélkezés időszerűségét segíti elő.

A fenti okokra tekintettel a bíróság a cikkben hivatkozott ügyben a törvénynek megfelelően járt el.

Szeged, 2018. július 13. napján