Tájékoztatás előzetes letartóztatás nem jogerős elrendeléséről - hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte azon tizenhárom gyanúsított előzetes letartóztatását, akiket bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt vettek őrizetbe. A gyanúsítottak előzetes letartóztatása 2018. június hó 30. napjáig tart.

A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság Határrendészeti Főosztályának vám- és pénzügyőri munkatársaiként, hivatalos személyként eljárva, működésükkel kapcsolatban a Magyarország területéről kilépő ismeretlen polgári személyektől Röszke Autópálya határátkelőhelyen lévő kiutas ÁFA szolgálati helyen több alkalommal pénzt vettek át.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak a bűncselekményt rendszeresen, hosszabb időn keresztül, egymás tevékenységéről tudva, szervezetten, beosztásukat felhasználva követték el.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak esetében az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekmény tárgyi súlyára és magas büntetési tétellel fenyegetettségére tekintettel megalapozottan kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének, emellett alappal lehet következtetni arra is, hogy az ezidáig fel nem derített bizonyítási eszközök megsemmisítésével és tanúk befolyásolásával a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekednének, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Szeged, 2018. május hó 31. napján