Tájékoztatás előzetes letartóztatások nem jogerős elrendeléséről - rablás bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a három gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akiket felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hétfőn vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása 2018. május hó 19. napjáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2018. április 14. napján este 8 óra után Makón az egyik autóbusz állomáson az egyik gyanúsított a gyermekkorú sértett hasához egy kést tartott azért, hogy pénzét és egyéb értékeit átadja, majd hogy a követelésüknek nyomatékot adjon, a sértettet ököllel arcon is ütötte. A cselekményben egy fiatalkorú gyanúsított is részt vett, aki két alkalommal pofon ütötte a sértettet. A harmadik gyanúsított szándékerősítőleg hatott jelenlétével társaira és egyben félelmet keltett a gyermekkorú sértettben. A fenyegetés és a bántalmazások hatására a sértett kiforgatta a zsebeit és megmutatta, hogy nincs nála sem pénz, sem egyéb érték, így nem tudtak tőle semmit elvenni.

A bíróság a gyanúsítottak esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára figyelemmel (öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyásuk esetén megszöknek, elrejtőznek. Ezen túlmenően megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, illetve két gyanúsított esetben a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész és az egyik gyanúsított tudomásul vette, míg a másik két gyanúsított és a gyanúsítottak védői is fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Szeged, 2018. április hó 19. napján