Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - lopás bűntette és más bűncselekmények

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki T. I. I.r., M. Zs. II.r. vádlottakat társtettességben elkövetett lopás bűntettében, valamint társtettességben, folytatólagosan elkövetett lopás bűntettében, Zs. M. III. r. vádlottat folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett lopás bűntettében, B. P. IV. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett lopás bűntettének kísérletében, Sz. L. V. r. és F. J. VI. r. vádlottakat társtettességben elkövetett lopás bűntettében, míg Z. E. VII. r., M. Z. VIII. r. és D. A. IX. r. vádlottakat orgazdaság bűntettében.

A bíróság ezért az I. és II. r. vádlottakat 4 év 6 hónap, a III. r. vádlottat 3 év 6 hónap, a IV. és V. r. vádlottakat 3 év, a VI. r. vádlottat 2 év 6 hónap, míg a VII., VIII. és IX. r. vádlottakat 1 év 6 hónap szabadságvesztésre, emellett az I. és II. r. vádlottakat 4 év, a III., IV. és V. r. vádlottakat 3 év, a VI. r. vádlottat 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság a VII., VIII. és IX. r. vádlottakkal szemben a kiszabott büntetés végrehajtását egyezően 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint az I. r. és II. r. vádlottak a III. r. vádlott által adott tipp alapján 2012. augusztus hó 19. napján elkezdték bontani egy szegedi ékszerbolt pincéjének mennyezetét annak érdekében, hogy az üzletben található páncélszekrény tartalmát jogtalanul eltulajdonítsák. Az I. és II. r. vádlottat a IV. r. vádlott szállította a helyszínre, aki a környéket figyelte a lelepleződés elkerülése érdekében. A vádlottak a megkezdett bontást másnap folytatták, azonban mivel rossz helyiségbe fúrtak fel, cselekményükkel felhagytak. Ezt követően 2012. október hó 21. napján visszatértek, és immár sikerrel járva a pince mennyezetét megbontották, a páncélszekrényt flex segítségével kivágták, és abból több mint száz millió forint értékű aranyékszert és készpénzt tulajdonítottak el. A cselekmény elkövetése idején III. r. vádlott a helyszínt ugyancsak figyeléssel biztosította.

A vádlottak ezt követően az eltulajdonított értékeken megosztoztak, majd a II. r. vádlott a cselekményből származó ékszerek egy részét - annak nem legális voltát elárulva – a IX. r. vádlott segítségével és a VII. r. vádlott közreműködésével értékesítette a VIII. r. vádlottnak.

A fentieket megelőzően az I. r., II. r. és V. r. vádlottak 2012. július hó 07. napján 03 óra 15 perc körüli időben Tamásiban a sértett kft. betonkerítésén lévő szögesdrót elvágása után bemásztak a sértett telephelyére. Mialatt I. r. vádlott a helyszínt figyeléssel biztosította, II. r. és V. r. vádlottak az iroda ablakát befeszítve, és oda bejutva jogtalanul eltulajdonítottak egy összesen 4.320.000,- forint készpénzt tartalmazó lezárt kazettát, majd onnan a VI. r. vádlott által vezetett gépkocsiba beszálltak, és elhagyták a helyszínt. A lezárt pénzkazettát 10 km-rel távolabb feszítővassal együttesen felnyitották.

A bíróság ítéletével szembeni esetleges fellebbezés bejelentésére az ügyész minden vádlott vonatkozásában 3 napot tartott fenn, az I. r. vádlott és védője az ítéletet tudomásul vették, míg a többi vádlott és védőik szintén 3 napot tartottak fenn fellebbezésük bejelentésére, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2018. április hó 05. napján