Tájékoztatás előzetes letartóztatás elrendeléséről - kábítószer birtoklásának bűntette

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a szerb állampolgárságú férfinak az előzetes letartóztatását, akit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2018. április hó 26. napjáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2018. március 24. napján 12 óra 55 perckor a Szerb Köztársaságból Magyarország területére történő belépéskor a tulajdonát képező, általa vezetett személygépkocsiban kialakított rejtekhelyen elrejtve két csomag, több mint 400 gramm bruttó tömegű, fehér színű, por állagú kábítószergyanús anyagot hozott be Magyarország területére.

Az előzetes igazságügyi szakértői szakvélemény szerint a gyanúsítottól lefoglalt kábítószer gyanús anyagból kokain azonosítható, melynek kokain-bázis tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel nem rendelkező, szerb állampolgárságú gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, igen magas büntetési tétellel fenyegetett, melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. Emellett megalapozottan feltehető, hogy a cselekmény elkövetésében a gyanúsítotton kívül mások is részt vettek, így alappal lehet következtetni arra is, hogy a cselekménnyel érintett, a hatóságok előtt jelenleg ismeretlen személyek befolyásolásával a bizonyítási eljárás meghiúsítására, vagy megnehezítésére törekedne, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész, a gyanúsított, valamint védője is tudomásul vette, így a végzés jogerőre emelkedett.

Szeged, 2018. március 27. napján