Közigazgatási rész-kollégiumi ülést tartott a Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium Szegeden

A Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2018. március 23. napján közigazgatási rész-kollégiumi ülést tartott, melynek helyszínét a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság biztosította.

A rész-kollégiumi ülést dr. Cséffán József megbízott kollégiumvezető nyitotta meg és köszöntötte a meghívott vendégeket és a kollégium tagjait.

Közigazgatási perek újdonsága, hogy ha a felek és az érdekeltek hozzájárulnak, a bíróság közvetítést rendel el, és a közvetítés során a felek és érdekeltek bírósági közreműködéssel folytatott egyeztetés útján kísérlik meg a jogvita rendezését. Erre figyelemmel a rész-kollégiumi ülés a napirend szerint áttekintette a mediációval kapcsolatos szükséges ismereteket. Dr. Rúzs Molnár Krisztina a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense a mediációs technikákról tartott színes és színvonalas előadást.

Dr. Stefancsik Márta a Közép-Duna-völgyi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium megbízott kollégiumvezetője az új közigazgatási és adóigazgatási eljárás (Ákr. Airt, Avt.) legfontosabb szabályait ismertette a kollégium tagjaival.

Az EUB közigazgatási tárgyú, friss (az előzetes döntéshozatallal, a közigazgatási bírság arányosságával kapcsolatos) döntéseiről dr. Kiss Árpád Lajos a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája, európai jogi szaktanácsadó tartott kiemelkedően magas színvonalú előadást.

Végezetül a kollégium tagjai aktuális eljárásjogi jogértelmezési (pl. a Kp. 13. § (2) bekezdés c) pontjának értelmezésével, a szakhatósági perbeli helyzetével, a keresetlevél visszautasításával kapcsolatos) kérdéseket vitattak meg dr. Szabó László a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája felvezetésével.

A Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2018. április 20. napján tartja munkaügyi rész-kollégiumi ülését.

2018. március 27. napján

 

Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya