Tájékoztatás előzetes letartóztatás nem jogerős elrendeléséről - terrorizmus finanszírozásának bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a férfinak és annak a nőnek az előzetes letartóztatását, akik megalapozottan gyanúsíthatóak terrorizmus finanszírozásának bűntette elkövetésével. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása 2018. április hó 09. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2009., illetőleg 2010. évben önkéntesen csatlakoztak egy szervezethez, amely a vonatkozó nemzetközi szerződések és egyezmények szerint terrorista szervezetnek minősül. A gyanú szerint ezen szervezet tagjaiként a gyanúsítottak 2009., illetve 2010. év és 2015. augusztus, illetve szeptember hónapja között a szervezet érdekében Irakban logisztikai tevékenységet végeztek, katonai kiképzésben részesültek és a terrorszervezet tevékenységét egyéb módon támogatták.

Figyelemmel arra, hogy az elkövetők nem magyar állampolgárok, valamint a bűncselekményt nem Magyarország területén valósították meg a büntetőeljárást a legfőbb ügyész rendelte el.

A bíróság álláspontja szerint a Magyarországon állandó lakóhellyel nem rendelkező török és iráni állampolgárságú gyanúsítottak kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett bűncselekményt látszanak megvalósítani, illetve az eljárás során eddig beszerzett adatok szerint többféle személyazonossággal is rendelkeznek, így minderre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének, ezért előzetes letartóztatásuk elrendelése mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Szeged, 2018. március hó 09. napján