Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - kábítószer birtoklásának bűntette

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki C. S. vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettében, ezért őt 6 év 6 hónap fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a szerb állampolgárságú vádlott 3000 euróval tartozott egy ismeretlenül maradt férfinak, aki felajánlotta neki, hogy elengedi a tartozását, amennyiben személygépkocsijában elrejtve kábítószert szállít Pristinából Budapestre.

A vádlott, hogy tartozásától mentesüljön az ajánlatot elfogadta, majd személygépkocsiját megbízójának átadta a kábítószer elrejtése érdekében. Ezt követően a vádlott személygépkocsijával 2017. március 16. napon 10 óra körüli időben Pristinából Magyarország felé indult élettársával együtt, aki a gépjárműben utasként tartózkodott és a kábítószer szállításáról nem tudott.

A vádlott az általa vezetett személygépkocsival 2017. március 16. napján este 22 óra 30 perckor jelentkezett belépésre Szerbia irányából Magyarország területére a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen. Az útlevél ellenőrzést követően, a tételes vámvizsgálat során a gépkocsiból lefoglalásra került a több helyen elrejtett, 33 csomag, közel 18 kg bruttó tömegű kábítószergyanús növényi törmelék.

A lefoglalt növényi törmelék kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket tartalmazott, amely kábítószernek minősül és a tiszta hatóanyag tartalma meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így az nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2018. év március hó 09. napján