Tájékoztatás előzetes letartóztatás nem jogerős elrendeléséről - lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a szerb állampolgárságú férfinak az előzetes letartóztatását, akit lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2018. március hó 06. napjáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2018. február 03. napján 18 óra 30 perckor a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen történő belépéskor az általa utasként használt személygépkocsi padlólemezében kialakított üregben 1 darab pisztolyt, a hozzá tartozó 3 db lőszerrel és 5 darab házi készítésű, két lövetű „zsebpisztolyt” hozott be Magyarország területére.

A rendelkezésre álló adatok szerint a lefoglalt házi készítésű fegyverek és a pisztoly tűzfegyvernek minősülnek. A fenti tűzfegyvereket és lőszereket a gyanúsított Szerbia területén rejtette el a járműben, majd hozta be Magyarország területére. Mind a tűzfegyverek, mind pedig a lőszerek behozatala engedélyhez kötött, azonban a gyanúsított ilyen engedéllyel nem rendelkezett.

Az eljárás során a gyanúsított óvadék megállapítása iránt indítványt terjesztett elő.

Az ügyészi álláspont szerint a Magyarországon büntetlen előéletű, de állandó lakóhellyel nem rendelkező gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél való jelenléte csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható.

A bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte, azonban figyelemmel arra, hogy a bíróság szerint az eljárási cselekményeken való jelenlét biztosítása óvadék megállapítása mellett is megvalósítható, a gyanúsított által előterjesztett indítványnak helyt adott.

Amennyiben az óvadék letétele megtörténik a gyanúsított előzetes letartóztatása megszűnik. Abban az esetben, ha a gyanúsított az eljárási cselekményen nem jelenik meg és elmaradását előzetesen, alapos okkal nem menti ki vagy azt az akadály megszűnése után nyomban, alapos okkal nem igazolja, illetve az óvadék letétele után a gyanúsított előzetes letartóztatásának más oka merül fel a bíróság az előzetes letartóztatást ismételten elrendelheti.

A bíróság döntése ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, míg azt a gyanúsított tudomásul vette, a védőnek pedig 3 napja van esetleges fellebbezésének bejelentésére, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2018. február hó 07. napján