Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - testi sértés bűntettének kísérlete

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki P. M. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint 2016. augusztus 06. napján az éjszakai órákban egy szentesi szórakozóhelyen tartózkodott a sértett, valamint a vádlott is saját baráti társaságával, konfliktus közöttük a szórakozóhelyen nem alakult ki. A távozás során a sértett elköszönésképp kezet fogott a vádlottal, mely során néhány másodpercig szorították egymás kezét, amelynek a vádlott úgy vetett véget, hogy a sértettet váratlanul mellkason ütötte.

Ezt követően a vádlott lendületesen a sértett felé indult, megpróbálta a folyamatosan hátráló sértett fejét megütni, azonban a sértettnek sikerült az ütések elől hátrahúzni a fejét és ellökni a vádlottat, aki négykézlábra esett. A vádlott azonnal felállt és tovább folytatta a sértett támadását, őt legalább két alkalommal ököllel megütötte. A vádlott ezt követően meglökte a sértettet, aki háttal a járdán elhelyezett reklámtáblának csapódott, majd a járdára esett. A sértett fel akart ülni, de csak arra volt ideje, hogy fejét kb. 10 cm-re felemelje a járdától, amikor a vádlott nagy erővel, jobb lábbal a sértettet arcának bal oldalán megrúgta. A rúgás következtében a sértett arca nekicsapódott a járdának. A szórakozóhelyről mentőt hívtak a sértetthez és értesítették a rendőrséget is.

A vádlott által nagy erővel kifejtett fejrúgás alkalmas volt arra, hogy a sértettnek a ténylegesen okozott súlyos sérüléseken túlmenően életveszélyes sérülést hozzon létre, mely a véletlen folytán maradt el. A vádlott cselekménye következtében a sértettnél maradandó fogyatékosság alakult ki.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész 3 napot tartott fenn a fellebbezés bejelentésére, míg azzal szemben a vádlott és védője eltérő minősítés megállapítása, valamint a kiszabott büntetés enyhítése céljából fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2018. február hó 01. napján