Tájékoztatás tárgyalásról - terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény

A Szegedi Törvényszék 2018. január 08., január 10. és január 12. napjain tárgyalást tartott az A. H. vádlottal szemben terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőügyben.

A bíróság mindhárom tárgyalási napon a bizonyítási eljárást folytatta, 2018. január 08. napján tanúk, illetve a vádlott korábbi, alapeljárás során rögzített vallomásait ismertette, míg 2018. január 10. és 12. napján a vádbeli esemény helyszínén készült kamerafelvételeket mutatta be.

A nagy sajtóérdeklődésre tekintettel a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya előzetes regisztrációt írt ki a média képviselői számára.

A bíróság a következő tárgyalási napokat 2018. március 14. és március 19. napokra tűzte ki, mely tárgyalási napok vonatkozásában az előzetes regisztráció a Szegedi Törvényszék honlapján feltüntetésre kerül a későbbiek során a sajtóorgánumok részére.

Az ügy rövid leírása a vád szerint:

A. H. vádlott 2015. szeptember hó 16. napján 13 óra 40 perc és 17 óra 31 perc között, a rendőrség által lezárt Röszke II. közúti határátkelőhely szerb oldalán összegyűlt több száz fős tömeg tagjaként a Magyarország területére történő szabad bejutás érdekében mikrofonba beszélve, folyamatosan, több alkalommal a határ megnyitását követelte a lezárt határ védelmét ellátó rendőröktől.

Mindeközben a rendőrség a kialakult tömegzavargás résztvevőit folyamatosan tájékoztatta arról hangosbemondón keresztül, hogy nem messze a határátkelőhelytől kialakított tranzitponton jogszerűen tudnak belépni Magyarország területére regisztrálást követően. Erre egyébként a vádlottnak szüksége sem lett volna, hiszen ciprusi útlevele birtokában annak felmutatása mellett jogszerűen beléphetett volna Magyarország és az Európai Unió területére.

A vádlott és az eljárás során ismeretlenül maradt társai a követeléseknek nyomatékot adva, nyílt rendbontó tevékenységbe kezdtek, így a kordont rángatták, valamint kövekkel, üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták a rendőrsorfalban álló rendőröket a határ megnyitása érdekében, melynek következtében több rendőr 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott ezen magatartásával állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el.

Az államhatár rendje védelmét biztosító kordon megrongálását és áttörését követően a vádlott a kialakult tömegzavargás résztvevőjeként továbbá jogosulatlanul lépett Magyarország területére is. A rendőrségnek végül sikerült a tömeget A. H. vádlottal együtt Szerbia területére visszaszorítani és a határátkelő kapuját visszazárni.

Szeged, 2018. január 12. napján