Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - kábítószer birtoklása bűntette

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki S. V. vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettében, ezért őt 8 év 6 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a macedón állampolgárságú vádlott az eljárás során ismeretlenül maradt személyekkel 2017. nyarán állapodott meg abban, hogy 3000 euro ellenében Skopjéból Magyarország területén keresztül heroint szállít Bécsbe. A megbízók át is adták a vádlottnak a négy csomag heroint, aki azt saját maga rejtette el a tulajdonát képző személygépkocsiban úgy, hogy azokat az autó jobb és bal elülső, valamint jobb hátsó kerék alatti ívén helyezte el.

A vádlott 2017. július 16. napján 09 óra 30 perc körüli időben jelentkezett belépésre Magyarország területére a NAV Csongrád Megyei Vám- és Pénzügyőri hivatal Röszke Határkirendeltség határátkelőhelyen a tulajdonát képező személygépkocsi vezetőjeként. A tételes vámvizsgálat során a gépkocsiban megtalálták és lefoglalták a négy csomag lehegesztett, dupla műanyag tasakban lévő, ragasztó szalaggal és alufóliával körbetekert nettó 1961 gramm össztömegű heroint.

A vádlott által Magyarországra behozott kábítószer mennyisége meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fent a fellebbezés bejelentésére, míg a bíróság ítéletével szemben a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az nem emelkedett jogerőre.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2018. évi január hó 10. napján