Tájékoztatás előzetes letartóztatás nem jogerős elrendeléséről - emberölés bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki megalapozottan gyanúsítható emberölés bűntettének elkövetésével. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2018. február hó 03. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2018. január 01. napján reggel 6 óra és 12 óra közötti időpontban, egy szegedi ingatlanban barátnőjét kézzel bántalmazta, mely bántalmazás következtében a sértett elhalálozott.

A bíróság álláspontja szerint a Magyarországon állandó lakóhellyel nem rendelkező gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett (öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne, ezért előzetes letartóztatásának elrendelése mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be ellene, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

- * -

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (E-ügyintézési tv.) és végrehajtási rendelete alapján 2018. január 1-jétől kezdődően az elektronikus ügyintézést biztosító szervek – köztük az Országos Bírósági Hivatal és a bíróságok - valamennyi feladat- és hatáskörükbe tartozó ügyeknek elektronikus intézését kötelesek biztosítani.

A nyomozási bíró eljárása az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően, zavartalanul lezajlott.

Szeged, 2018. január hó 03. napján