Tájékoztatás előzetes letartóztatás nem jogerős elrendeléséről - kábítószer birtoklásának bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak az albán állampolgárságú férfinak az előzetes letartóztatását, akit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt hétfőn vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2018. január hó 20. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. december 18. napján 06 óra 53 perckor a Szerb Köztársaságból Magyarország területére történő belépéskor az általa vezetett tehergépjármű pótkocsijának dupla falú tetejében kialakított rejtekhelyben elrejtve 90 csomag, több mint 474 kilogramm bruttó tömegű kannabiszt hozott be Magyarország területére.

A kannabisz kábítószernek minősül. A gyanúsított által az országba behozott kábítószer hatóanyagtartalma a rendelkezésre álló adatok alapján meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel nem rendelkező, albán állampolgárságú gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, igen magas büntetési tétellel fenyegetett, melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. Emellett megalapozottan feltehető, hogy a cselekmény elkövetésében a gyanúsítotton kívül mások is részt vettek, így alappal lehet következtetni arra is, hogy a cselekménnyel érintett, a hatóságok előtt jelenleg ismeretlen személyek befolyásolásával a bizonyítási eljárás meghiúsítására, vagy megnehezítésére törekedne, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be azzal szemben, így a végzés nem jogerős.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. december 21. napján